Vid Kungskullen i Säffle

I afton har den ene av denna sidas upphovsmän haft föredrag om ”Säffles talrika frikyrkolokaler” på Silvénska villan i Säffle. Den andre önskade: ”Eja, vore jag där”, men fick nöja sig med att stötta på avstånd.

Men då finns det god anledning att presentera Gösta von Schoultz bilder från två frikyrkor i Säffle, som han säkerligen kunde fotografera vid ett och samma tillfälle i oktober 1957 eftersom de låg ett stenkast från varandra vid Kungskullen i Säffle.

Missionshuset – för tydlighets skull fanns texten MISSIONSHUS ovanför dörren – invigdes 1878 (inte 1872 som von Schoultz skrev i sin inventering). Det ”utgöres av en timrad byggnad, utvändigt klädd med pärlspåntpanel samt plåttak. Den inrymmer en stor församlingssal samt kök och kammare jämte vaktmästarbostad ovanför de senare. Salen, som har stora dimensioner, har brädgolv, hög bröstpanel, pappspända väggar, målade i gulvitt, tredelat tak samt gröna bänkar. Podiet är målat i gröngrått och där framför har placerats ett litet altarbord i vitt och guld. Fondmålningen är utförd 1909 [skall vara 1905] av Otto Hesselbom och har till motiv ”Herre, blif när oss. Luc. 24:29″. Vid podiets baksida finns ett särskilt konstruerad bänk för sångkören, som kunde dels sitta på den, dels använda den som trappa i olika plan, när den framförde sångerna”.

Missionshus Säffle 2

Missionshuset hade vid denna tid bara drygt tre år kvar, innan det revs under 1960. Sista mötet ägde rum 22 november 1959. Söndagen efter invigdes den nya Missionskyrkan (numera Centrumkyrkan) vid Bryggerigatan. Så här såg det ut då. Fotograf var Lars-Gunnar Olsson.

Gösta von Schoultz behövde bara gå några få steg för att bese S:T JOHANNES METODISTKYRKA, som det också stod att läsa utanför den kyrkans dörr. Sven-Erik Dahlström har bidragit med en artikel om när metodismen kom till Säffle.

Så här skrev landsantikvarie von Schoultz 1957: Denna kyrka är byggd 1880 efter ritningar av församlingens dåvarande pastor Johannes Wiel och renoverad 1915-16, varvid tornet samt lilla salen och köket tillkommo. Byggnaden är timrad, försedd med vitmålad pärlspåntpanel samt plåttak. Stora salen har brädgolv, brunmålad bröstpanel och dörrar och bänkar i samma färg, gulvita väggar samt vitt tak, altarringen är målad i vitt och guld. Altarmålningen, med Korsets väg till härligheten som motiv, är utförd av Asta Nordli 1914. Under läktaren låg tidigare kök samt koksupplag.

Metodistförsamlingen i Säffle upplöstes 2007, medlemmarna anslöt sig till Centrumkyrkan och kyrkobyggnaden såldes till Hotel Royal där den nu används som konferenslokal.

En reaktion på ”Vid Kungskullen i Säffle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s