Avelsäters missionshus i Tveta – granne med ladugården

Avelsäters missionshus i Tveta besöktes av Gösta von Schoultz i oktober 1957. Det lilla missionshuset mitt i byn Avelsäter var en fin representant för en vanlig missionshustyp, byggt omkring 1890. Så fin, att den fick vara med och illustrera i von Schoultz’ artikel om missionshus i Värmlands Ansgariiförenings jubileumsbok 1965.

Byggnaden är timrad, utvändigt klädd med rödmålad ribblockspanel med vita fönsterfoder samt plåttak. Salen har läktare och inunder denna finnes till höger ett kök, till vänster en vedbod. Golvet är ett brädgolv, väggar och tak äro pärlspåntade, hög bröstpanel i gröngul marmorering, liksom bänkar och dörrar. F. ö. har rummet nyligen vitmålats med ljusblå taklist och förgyllda rosetter på läktarbröstningen. Fondmålningen är osignerad och föreställer Jesus i Getsemane. De båda dörrarna i fonden äro blinddörrar.

avelsäter 3, 1920

Den fina bilden av missionshuset i Avelsäter från andra sidan kommer från Säfflebon Viktor Jansson, den är troligen från 1930-talet.

I Ansgariiföreningens missionshusinventering 1962 konstaterar Folke Mattsson att ”församlingen har att taga ställning till huruvida nödvändig reparation skall igångsättas eller riva missionshuset”. Det kom att innebära att missionshuset revs i slutet av 1960-talet. En viktig orsak var dels att missionshuset låg nära en ladugård vilket gjorde att mötesdeltagarna fick känna på ladugårdslukten. En annan att det knappast fanns parkeringsplatser vid missionshuset.

Altartavlan flyttades till missionshuset i Smärslid.

En reaktion på ”Avelsäters missionshus i Tveta – granne med ladugården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s