Filadelfia i Skråckarberget

20200306_140233
Omslagsbilden på tidskriften Värmlandsvittnet 1962:2. Tidningen var ett organ för pingstförsamlingarna i Värmand och utgavs 1947 till 1963.

Södra Finnskoga socken är en av Värmlands mest genuina finnbygder. Det är glest mellan människorna men rikligt med granskog. Den skogsfinska kulturen och språket var länge dominerande – kyrkbygget 1831-1835 och folkskolans införande var två element i försvenskningen av bygden. Många influenser har också kommit från Norge, där missionsförsamlingen i Falltorp var en verklig gränsförsamling som samlade folk från båda sidor av gränsen.

Vid frikyrkoinventeringen på 1950-talet var Finnskoga-Dalby kommun, bestående av socknarna Dalby, Södra och Norra Finnskoga, den svagaste frikyrkokommunen i hela Värmland. Under denna period fanns det faktiskt inte så få människor här. 1950 bodde 1477 personer i Södra Finnskoga – nästan exakt lika många (1465) i Norra Finnskoga. Idag finns 252 personer i Södra Finnskoga och 260 i Norra Finnskoga.

1916 skedde vuxendop vid Dalboängen i Sysslebäck, det äldsta kända i norra Värmland. Elimförsamlingen i Torsby byggde i början av 1940-talet ett pingstkapell i Skråckarberget i Södra Finnskoga. Enligt Torleif Styffe: ”Under kraftverksutbyggnaden i norra Värmland fanns ett 30-tal medlemmar och en egen församling bildades. Enligt en uppgift bildad i slutet av 40-talet som bönegrupp. Många medlemmar bodde i Sysslebäck på 1950-talet och hade möten i en barack norr om folkparken”. Församlingen blev fullt självständig i januari 1955.

En ”trossyster” från Brattmon i Dalby hade utvandrat till USA. När hon avled 1930 lämnade hon 1000 kronor till Filadelfiaförsamlingen i Karlstad som grundplåt för byggandet av ett pingstkapell i Sysslebäck. En barack inköptes från Uddeholms AB för 3360 kronor. 1955 flyttades baracken till Sysslebäck. I tidskriften Värmlandsvittnet, rapporterade Isidor Sundström att baracken rymmer en samlingslokal för ca 60 personer, är ”ljust och trevligt målad, med en nyinstallerad värmekamin som värmekälla samt en evangelistbostad som bebos av syster Karin Nyström samt hennes kamrat Annie Håkman, Aspö, Blekinge som i december månad [1955] inträdde i arbetet på Klarälvdalsfältet”. Vid slutet av 1955 fanns 23 medlemmar.

I Föreningsarkivet för Värmland finns fyra kassaböcker och en protokollsbok för Finnskoga-Dalby Filadelfiaförsamling. Här ges också några fragment av pingsthistorien, även om protokollsboken bara omfattar åren 1962 till 1970. Vad som imponerar är att den lilla församlingen faktiskt klarade att inte bara ha två kapell utan också en anställd pastor. Nils Gunnar Wahlström var pastor fram till 1962. Han avled 1966 i Hova, endast 33 år gammal. Sven Andréas från Hedesunda välkomnades som ny pastor i augusti 1963. Han var kvar i tjänsten till slutet av 1965 då han flyttade till Elimförsamlingen i Torsby.

Evald Johansson, Nyhammar kallades till föreståndare 1 oktober 1966. Han hade tidigare arbetat i Filadelfia i Dala-Järna. Han kom att verka här under några år.

I februari 1967 togs beslut om att sälja lokalen i Sysslebäck. De såldes till Filadelfiaförsamlingen i Sunne för 3500 kronor. När kraftverksbyggena var avslutade så flyttade många och församlingen anslöt sig till Filadelfia i Ekshärad vid början av 1971. Ingen var intresserad av att församlingen skulle existera som självständig församling längre då ”ekonomisk bärighet att kalla vittnen i församlingens tjänst saknades och underhålla verksamheten”.

Senare anslöt man sig till Elimförsamlingen i Torsby. Den sista volymen i det lilla församlingsarkivet är en kassabok för åren 1985 till 1991.

Verksamheten upphörde helt vid början av 1990-talet och kapellet såldes till privatpersoner. Det ligger än idag i relativt välbevarat skick mitt i den lilla skogsbyn.

Skråckarberget
Filadelfia Skråckarberget 2018. Foto: Henrik Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s